Prima pagină > La scoala !, Viata Bate Filmu .... ! > Cateva cuvinte despre profa de franceza x~( .

Cateva cuvinte despre profa de franceza x~( .

Astazi mi-a dat Carmen de la mine din clasa un articol de pe Adevarul.ro …si citez aici !

De 32 de ani este profesoară de franceză, iar unii elevi obişnuiau să o numească „madam argumentation” deoarece nu dă doar lecţii de franceză, ci şi de viaţă

Este o femeie total independentă
Când a început să studieze franceza, în liceu, a fost remarcată de către directorul şcolii, în timpul unei inspecţii. Acesta nota ceva pe un caiet, iar când Virginia a început să vorbească, a devenit atent. „Asta m-a încurajat. Pe atunci mă gândeam ce pot face eu, venită de la ţară, cu franceza”, îşi aminteşte ea. Pe acelaşi director avea să-l întâlnească şi după ce va fi devenit profesoară, pentru a-i da acelaşi imbold de a merge mai departe.
În facultate, însă, nu a fost la fel de încurajată. A ales un profil franceză-română şi i s-a tăiat avântul de la început. „Mi s-a spus că a fost o eroare că am început această facultate doar după patru ani de franceză. Facultatea a fost un supliciu pentru mine. Mi-a fost greu, mă temea, să deschid gura auzindu-le pe colegele mele care vorbeau perfect franceza. Şi acum mă visez studentă, dând examen şi mă trezesc ca dintr-un coşmar. Dar pe de altă parte, acum îmi dau seama că tot ce ştiu se datorează efortului meu personal”, povesteşte Virginia.

Ocazia de a trăi o nouă existenţă

În prezent este profesoară de franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi toate generaţiile pe care le-a educat o ştiu pentru exigenţa ei, dar şi pentru ineditele metode de predare. Orele ei de franceză nu sunt deloc anoste. „Dacă stăpâneşti o limbă şi nu ai ce transmite prin ea, e în zadar. Pentru mine e important să le transmit ceva elevilor mei, nu doar să îi învăţ franceza ca pe o unealtă. Vreau să le insuflu faptul că au ocazia de a trăi încă o existenţă graţie unei limbi străine”, spune profesoara. Virginia Nuşfelean crede în capacitatea tinerilor de a schimba în timp aspectul societăţii. De aceea ţine să le transmită lecţii de viaţă, şi nu doar de franceză.

La vie en rose

Cea mai proaspătă generaţie de elevi care au absolvit secţia bilingv-franceză unde era dirigintă au făcut, anul acesta, un impresionant proiect despre poluare, pentru care au fost aplaudaţi intens la Alba-Iulia. Elevii au făcut pe cercetătorii, pe jurnaliştii, pe crainicii de televiziune etc. Totul în franceză evident. „Au imaginat o emisiune TV cu mai mulţi invitaţi: un primar, un director de fabrică, un jurnalist, un ecolog… fiecare a intrat în pielea unui adult responsabil şi şi-au asumat o situaţie”, precizează Virginia Nuşfelean.
De la cursurile ei de franceză nu lipsesc lecturile obligatorii, pentru care elevii trebuie să întocmească fişe de lectură, cel puţin un film de vizionat pe săptămână, precum şi urmărirea postului de televiziune TV5. „Zilnic trebuie să se uite la actualităţi pentru «o baie de limbă»”, subliniază profesoara. Fimele şi cântecele franţuzeşti, precum şi dezbaterile argumentative de la oră aduc un plus de lejeritate lecţiilor dificile de limbă. Virginia a călătorit mult de-a lungul Franţei, de la Paris la Coasta de Azur şi a rămas cu impresia că francezii sunt nişte oameni volubili, deschişi, ordonaţi şi plini de o cochetărie firească.

Si ceva care mi s-a parut ceva foarte logic !!!

Profil personal:

NĂSCUTĂ
Şintereag, judeţul Bistriţa-Năsăud

EDUCAŢIE
Facultatea de Filologie, Cluj-Napoca

EXPERIENŢĂ
Profesor de franceză din 1977

FAMILIE
Necăsătorită

Reclame
 1. bucefalus
  Octombrie 7, 2009 la 6:51 am

  broasca’s legacy : nusfelean,tompa si nu mai stiu completati-ma voi :))

 2. Octombrie 14, 2009 la 7:35 am

  Tare :))!

 3. alexandra
  Ianuarie 14, 2010 la 2:52 am

  si carina..

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: